Herstelgericht

Herstel gericht werken betekent voor mij niet alleen anders werken, maar sowieso anders denken als mens. Kernwaarden zijn hoop, vertrouwen en gelijkwaardig menselijk contact. Diegene waar het om gaat heeft de regie en bepaalt zelf wat steunend is. Hierbij is het essentieel dat het gewone gesprek gevoerd wordt.

Ervaringskennis

Ervaringskennis is belangrijk want hierdoor voelen mensen zich eerder begrepen. Dit betekent niet dat je alles zelf mee gemaakt hoeft te hebben. Het gaat over bejegening van mensen, oordeelloos luisteren en jezelf kwetsbaar durven opstellen. Maar ook begrijpen dat wantrouwen richting hulpverlening niks met jou persoonlijk te maken heeft.

Het normaal vinden dat mensen eigen keus in hulpverlening hebben, het is dus oke als jij als persoon soms niet past. Begrijpen dat boosheid een vorm van coping is, omgaan met verdriet. Verder is de tijd nemen essentieel, om vertrouwen op te bouwen. Mijn ervaring is dat echtheid en geloven in de kracht van mensen zo enorm kan bijdragen aan herstel.

Bij herstel gaat het over door kunnen met je leven, zoals bij de gedupeerde gezinnen van de toeslagenaffaire: financiƫle hulp, wonen, studie, werk en herstel relaties met kinderen en ouders. We weten allemaal dat deze mensen erkenning hebben gekregen voor het aangedane leed en toch loopt de hulp vast door bureaucratie

Lees meer

In Almere is in de zomer van 2023 een pilot gestart met een herstelgerichte aanpak de regie ligt bij de gezinnen en de wens is dat er aan (gelijk)waardig herstel wordt gewerkt.

Lees meer over “gezinsgericht hulp in Almere”

Lees meer over “Gelijkswaardigheidsherstel”